Warsztaty kulinarne
Program kulinarny „ Na tropie zdrowego żywienia” realizowany był w Świetlicy szklonej od XI – V 2109 r. Zajęcia odbywały się cyklicznie raz w tygodniu. Celem zajęć było kształtowanie nawyków zdrowego żywienia. Podczas zajęć praktycznych uczniowie mieli okazję nauczyć się odpowiedniego przygotowania zbilansowanych posiłków, planowania zakupów, posługiwania się sprzętem AGD, odpowiedniego doboru składników dań. Poznali wartości miar ( gramy, mililitry etc. ), zasady nakrywania do stołu- dekoracyjnego składania serwetek, oraz zasady savoir vivre. W trakcie trwania programu „Na tropie zdrowego żywienia” grupa wychowanków przygotowała; ciasteczka dyniowe, ciasteczka kruche
„Kocie oczka”, świeżo wyciskane soki, deser owsiany, gofry, ciasteczka z mąki graham, muffiny z jogurtem naturalnym, pizzerki, pieczone pączki. Na zakończenie każdy
z uczestników programu otrzymał książeczkę kulinarną z wykonywanymi przepisami.