Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Wiosenne wypieki w ZPSW

W dniu 21 marca 2023r. uczniowie klasy 4f uczestniczyli w zajęciach kulinarnych w Zespole Placówek Szkolno-Wychowawczych w Głogowie.
Dziewczęta i chłopcy wcielili się w rolę cukierników i własnoręcznie przygotowali ciastka. Przed przystąpieniem do pracy zapoznano dzieci z regulaminem pracowni gastronomicznej. Podczas zajęć uczniowie przestrzegali obowiązujących zasad i przyrządzali potrawy z zachowaniem higieny.
Każdy uczestnik przygotował ciasto „od podstaw” zgodnie z podanym przepisem. Zarobienie i rozwałkowanie wymagało wysiłku, jednakże wszyscy sprostali wyzwaniu. Kolejnym etapem młodych cukierników było wykrawanie z użyciem wybranej formy, wypiekanie oraz dekorowanie. Uczniowie dowiedzieli się jak przygotować lukier, zaś za pomocą barwników spożywczych skomponowali własną paletę barw. Ciastka były bardzo smaczne i pięknie udekorowane. Dzieci pracowały z dużym zaangażowaniem i wykazały się kreatywnością. Samodzielnie przyozdobione słodkości każdy uczeń zaniósł do domu. Ponadto uczniowie otrzymali słodki upominek dla członków rodziny.
Udział w zajęciach przybliżył uczniom specyfikę zawodu kucharza oraz wymagania jakie trzeba spełnić na to stanowisko. Wspólne dekorowanie ciastek wprowadziło wszystkich w wiosenny i przedświąteczny nastrój.
Pracę uczniów nadzorowały pani Maria oraz pani Justyna, które wraz z uczniami ZPSW służyły wsparciem i pomocą. Z całego serca dziękujemy pani Marii Mareckiej za zaproszenie. Był to wspaniale spędzony czas, który na długo pozostanie w naszej pamięci.

Uczestniczymy w programach: