Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

KOŁO KULINARNE

W tym roku szkolnym w naszej szkole działa koło kulinarne. Uczestniczą w nim uczniowie z klas IV i V. Program koła uwzględnia najważniejsze zagadnienia z zakresu organizacji i higieny żywienia. Głównym jego założeniem jest rozwijanie zainteresowań uczniów sztuką kulinarną i przygotowaniem potraw.
W czasie zajęć poruszane są także tematy dotyczące bezpieczeństwa pracy, wartości odżywczych warzyw i owoców, zasad prawidłowego odżywiania się. Zajęcia w wesołej i swobodnej atmosferze odbywają się w poniedziałki. Uczniowie rozpoznają składniki, uczą się je ze sobą łączyć, wspólnie pracują przy tworzeniu efektu ostatecznego. Ważną rolę odgrywają zajęcia praktyczne, podczas których młodzi kucharze, zdobywają umiejętności przydatne im w życiu codziennym. Dzięki tym zajęciom uczniowie integrują się, uczą współpracy i współdziałania. Zajęcia kulinarne są bardzo lubiane przez dzieci, także ze względu na wspólną degustację wykonywanych potraw. Najwspanialszy moment to radość ze wspólnie zrobionej potrawy.

Uczestniczymy w programach: